domingo, 27 de noviembre de 2016

Compromís

    Hace cinco años, con media docena de diputados autonómicos y 176.000 votos, Compromís arrancó sin más puntos en común que una Ejecutiva formada por los dirigentes del Bloc, IdPV y Verds. Sin embargo, el proyecto ha ido creciendo en votos (450.000 en 2015) y cargos públicos. Hoy, la estructura interna es débil y carente de una estrategia cohesionada. GdC cuenta con 900 de los 5.000 militantes de Compromís, al mismo nivel e incluso superando a IdPV y sólo por detrás del Bloc (3.000 afiliados).
 _______________________________________________
 "Compromís va aparèixer com una coalició electoral, va ser una operació acertada, i ningú podrà negar l’èxit de la mateixa, els resultats han estat indiscutibles. 
     La dificultat naix quan d’una coalició puntual per a un moment determinat és passa a una coalició política, que “teòricament” planteja un funcionament intern de caire democràtic. Aquest canvi, tindria que haver suposat un plantejament diferent, i una participació als òrgans de direcció i representació política a les diverses eleccions, proporcional o al menys el més proporcional possible a la realitat de les diverses organitzacions, això ni s’ha fet ni sembla estar previst per al futur.
     Perquè ni es fa ni és planteja avançar cap a un funcionament més democràtic?, caldrà preguntar-ho a aquells polítics que aconsegueixen amb aquesta situació avantatges no proporcionals a les seues capacitats.
     Hem tingut un gran èxit polític al País Valencià, però mantenir Compromís fermament inamovible per conveniències sols d’una menuda part dels que conformem la coalició seria un greu error."

_________________________________________________
     Mientras Compromís gestiona consellerias y se ofrece como una alternativa para aglutinar a toda la izquierda valenciana, su situación orgánica sufre los mismos problemas que cuando la coalición echó a andar.
________________________________________________
     "Dins de la coalició compartim moltes coses i moltes sensibilitats i el fet d'haver gent procedent de diverses sensibilitats enriqueix i potencia la ideologia inicial de cadascú, però alhora cal millorar en democràcia interna. Perquè a més, en general, som un col·lectiu molt compromés amb el que creiem just però molt exigent amb les manques de democràcia. I així ha de ser (o pense jo)" 
La cúpula de Gent de Compromís dimite por falta de democracia en la coalición 
   Renuncian la coordinadora y el responsable de organización de la corriente más numerosa después del Bloc
Marian Campello ha durado un año como coordinadora de Gent de Compromís (GdC), la corriente de independientes formada por los no adheridos a los tres partidos fundadores de la coalición: los nacionalistas del Bloc, Iniciativa del Poble Valencià (IdPV, liderada por Mónica Oltra) y Verds. 
También renunció al puesto Cristian Ballesteros, responsable de organización de GdC. Dimitió igualmente Delia Amorós (subdirectora del Gabinete Técnico de la Conselleria de Educación) como representante de la corriente ante la Ejecutiva de Compromís. Y así, buena parte de la cúpula de la dirección de GdC abandona.
Fuentes de GdC acusan a «un partido» (IdPV) de «querer silenciarnos» sin que el Bloc se posicione.

Los independientes acusan al partido de Oltra de frenar su representatividad en la dirección de Compromís:
Desde la corriente temen que los tres partidos que dirigen Compromís «busquen rebajar nuestra posibilidad de participar». Fuentes de la corriente señalan que IdPV, actúa de freno ante las intenciones del Bloc y de GdC para que Compromís se unifique y obtenga más peso en la coalición. En este sentido, los tres partidos negocian que la futura dirección de la coalición cuente con once miembros del Bloc, seis de Iniciativa, dos para Joves-PV, dos de Verds y otros dos de GdC.
______________________________________________
"Que els afiliats i afiliades a Gent de Compromís tenen raó. Que el Bloc està més per la unificació i un partit multicolor i IPV està més per guanyar representació i no solament no evita sinó que enforteix les seues posicions. El Bloc i Gent de Compromís estan infrarepresentats en relació a afiliació i IPV suprarepresentat (i pujant) i GdC se sent moltes vegades poc recolzat pel Bloc (i jo crec que tenen raó: encara que les crítiques haurien de dirigir-les prioritàriament a qui cause el que no els agrade)."
 dilluns, 28 de novembre de 2016
 Compromís se enfrenta a un problema que lleva latente desde hace meses: el papel de los llamados adheridos dentro de la coalición, representados por la organización política Gent de Compromís. Un movimiento nacido de las personas que acudían a afiliarse a esta formación sin pertenecer -ni querer integrarse- en ninguna de las 'patas' oficiales del partido: Bloc, liderada en su día por Enric Morera y ahora por el tándem Àgueda Micó-Rafa Carbonell, Iniciativa, cuyo referente es Mónica Oltra, y Verds-Equo, que tiene como portavoces a Julià Álvaro y Beatriz Nadal.
 Así, Gent de Compromís es la segunda fuerza dentro de la coalición con cerca de mil militantes pero, según algunos de sus representantes, no tiene la representación ni participación en la toma de decisiones que le corresponde por número de afiliados.
Ante esta situación, varios integrantes de la corriente han impulsado un manifiesto que califica de "profundamente antidemocrática" la actitud de Compromís al no reconocer las decisiones que adopta la Asamblea de Gent de Compromís, por ejemplo en la elección de sus representantes.
En esta línea, en el documento subrayan que no tienen "igualdad de oportunidades" con el resto de la militancia porque:
1,- no poseen "información del destino de sus cuotas de afiliación",
2,- no pueden participar "en negociaciones sobre convocatorias electorales",
3,- no tienen representantes "en los órganos de decisión ni organización de la coalición",
4,- no pueden optar en "igualdad de condiciones a los puestos en listas electorales".
 Además, en el manifiesto, cuyos impulsores recalcan que está avalado por los firmantes "a título individual" sin la organización oficial de Gent de Compromís, se lamenta que en "repetidas ocasiones" se ha asegurado que se haría una reunión "para llegar a un consenso con tal de hacer posible el encaje de Gent de Compromís en situación de igualdad". Una promesa que ha quedado en nada: "Nunca se ha producido ninguna reunión de este tipo. Tan solo buenas palabras e intención que se lleva el viento", afirma el texto. En este sentido, algunos de los impulsores del documento expresan en privado su malestar cargando más las tintas contra Iniciativa que contra el Bloc, al considerar que los segundos al menos han mostrado una disposición más "activa y positiva" a la situación de Gent de Compromís, si bien puntualizan que ninguna de las patas ha apostado decididamente por una solución.
 La gota que ha colmado el vaso, según refleja el manifiesto, es que el próximo 12 de diciembre la Ejecutiva Nacional de Compromís "tiene previsto presentar y/o aprobar un documento que regule, entre otras cosas, el encaje de Gent de Compromís a la coalición, sin contar en ningún momento con este colectivo".
 El manifiesto ha sido firmado por personas entre las que se encuentran diputados autonómicos que, curiosamente, en algunos casos pertenecen a las formaciones que critican desde Gent de Compromís como el propio portavoz en Les Corts, Fran Ferri (Bloc), Mónica Álvaro (Bloc), Jordi Juan (Bloc) o Isaura Navarro (Iniciativa), además de otros parlamentarios como Josep Nadal y Mariam Campello, esta última coordinadora hasta hace unos días de Gent de Compromís, que decidió dejar su puesto al igual que el secretario de Organización de la corriente, Cristian Ballesteros. Unas bajas que se abordarán en la asamblea que celebrarán el próximo día 17.
_____________________________________________
 GENT DE COMPROMÍS REALITZA LA SEGÜENT PROPOSTA A COMPROMÍS.
Que es reconega l’actual organització de Gent de Compromís i és respecte la seua forma democràtica de funcionament.
Que és constituïsca una “MESA DE NEGOCIACIONS” de la que forme part en la proporció adequada al seu nombre d’afiliats dins de la Coalició, Gent de Compromís.
Resultara molt dificil estar amb desacord.
* I molta gent del Bloc també. Ja estan farts de les minories absolutistes.
Compromís és alguna cosa més que una coalició electoral, és sobre tot una esperança i una il•lusió per al nostre País. Caldrà per això estructurar Compromís amb la màxima democràcia interna per a que les organitzacions participants estiguen representades correctament i on tots els valencians i valencianes participants gaudeixen dels mateixos drets i deures.
MANIFEST;  Més democràcia, més Compromís
Davant els esdeveniments que han tingut lloc en els últims temps al voltant de la situació interna de la Coalició Compromís i, en especial, amb el col·lectiu Gent de Compromís, els firmants, militants de Compromís, a títol individual, exposen el següent:
- La figura dels "Adherits" fou creada per la Coalició amb l'objectiu de reforçar-la i donar l’oportunitat de formar part d'aquesta, a gent que no volia estar integrada en cap partit, sinó directament en la Coalició.
- Conforme el nombre de militants "adherits" creixia, va fer-se necessària l'organització interna d'aquest col·lectiu. Organització inicial que fou avalada per la Coalició i, en Assemblea convocada a tal efecte van nomenar-se diferents càrrecs (Secretari d'Organització, vocals a les comissions d'economia i de comunicació, representants al Consell Nacional i representants a l'Executiva Nacional de Compromís).
- Aquesta mateixa Assemblea, de forma democràtica, va continuar reunint-se i avançant en la seua organització. D'aquesta manera, va decidir dotar-se d'un nou nom "Gent de Compromís" i, més endavant, d'una nova estructura organitzativa i va triar els seus representants.
- La Coalició Compromís mai ha reconegut aquesta estructura de Gent de Compromís i ha continuant mantenint com a interlocutors vàlids als representants triats inicialment. Per tant, Coalició Compromís en un exercici que considerem profundament antidemocràtic, sols dóna validesa a una Assemblea i no a altres. És a dir, la mateixa Assemblea que va triar uns representants, no pot triar a uns altres amb l'argument que és la Coalició qui ha de donar "permís" per a fer o no fer Assemblees, triar o no triar representants, triar o no triar noms, etc.
- Els membres de Gent de Compromís paguen les seues quotes com a qualsevol militant de qualsevol partit integrant de la Coalició i, per tant, rebutgem frontalment que hagen de demanar "permís" a ningú per organitzar-se.
- Tanmateix, els militants de Gent de Compromís no tenen igualtat d'oportunitats amb la resta de militants dels partits membres de la Coalició, perquè no poden optar en igualtat de condicions a llocs en llistes electorals, no tenen informació de la destinació de les seues quotes d'afiliació, no poden participar en negociacions sobre convocatòries electorals, no tenen representants als òrgans de decisió ni d'organització de la Coalició, etc.
- Estem profundament decebuts amb l'actitud que s'està tenint amb el col·lectiu Gent de Compromís, havent-hi arribat a patir fins i tot, situacions de tensió entre companys que, en cap cas, contribueixen a crear un bon ambient a la Coalició.
- El comportament durant tot aquest temps de Gent de Compromís ha sigut lleial fins a l'extrem. Mai no ha realitzat crítica publica d'aquesta situació i sempre ha tractat de solucionar el problema amb diàleg i bona predisposició.
- En repetides ocasions s’ha manifestat que és faria una reunió per a solucionar el problema i arribar a un consens per tal de fer possible l’encaix  de Gent de Compromís en situació d'igualtat amb la resta de companys militants dels partits que formen Coalició Compromís i mai s'ha produït cap reunió d'aquest tipus. Tan sols bones paraules i intencions que s'emporta el vent.
- Els militants de Gent de Compromís treballen, han treballat i, sempre voldran treballar pel futur de la Coalició i per la unió de tots nosaltres. La Gent de Compromís és Compromís i és un fet innegable que la majoria de les persones que volen formar part del projecte no demanen l'afiliació a cap partit membre, sinó que volen ser de Compromís.
Per tot allò exposat i perquè tenim constància que el pròxim dia 12 de desembre de 2016 l'Executiva Nacional de Compromís té previst presentar i/o aprovar un document que regule, entre altres coses l'encaix de Gent de Compromís a la Coalició, sense comptar en cap moment amb aquest col·lectiu,
DEMANEM,
1. Que es reconega l'actual organització de Gent de Compromís i es respecte la seua forma democràtica de funcionament.
2. Que es constituïsca una "Mesa de negociacions" de la que forme part, en la proporció adequada al seu nombre d’afiliats dins de la Coalició, Gent de Compromís.
Per tal d'assolir aquests dos objectius, i donat el fet que les gestions i actuacions que ha realitzat fins ara Gent de Compromís, han sigut infructuoses, i que no tenim cap expectativa de què aquestes demandes siguen ateses,
MANIFESTEM,
1. Que aquest document i la convocatòria indicada en el punt tercer, la fan els signants a títol individual i no l'organitza oficialment Gent de Compromís.
2. Que farem públic aquest document per tots els mitjans possibles perquè la militància siga conscient del problema existent.
3. Que el dia 12 de desembre de 2016, quan es reunisca l'Executiva Nacional de Compromís, ens aplegarem al lloc d'aquesta reunió i, de manera pacífica, defendrem les nostres demandes.
4. Que convidem a totes aquelles persones, militants de Gent de Compromís, d'altres partits i simpatitzants de la Coalició a què s'apleguen amb nosaltres per tal d'assolir un funcionament més democràtic de Coalició Compromís.
5. Per últim, però el més important de tot, demanem respecte per a la nostra decisió i que, en cap cas, siga entesa com una falta de lleialtat. Els responsables d'aquesta situació no som nosaltres. És el funcionament de Coalició Compromís respecte a aquesta qüestió el que ens ha abocat a la present situació. L'única manera de què Compromís continue endavant pel bé del nostre País és posar en pràctica dins de casa nostra allò que demanem a la resta.
"Més democràcia, més Compromís"
________________________________________________
 Dissabte, 3 de desembre de 2016
 Iniciativa del Poble Valencià ha celebrat la seua Assemblea general a Elx, on ha aprovat la ponència “Iniciativa ha d’encapçalar l’enfortiment ideològic de l’esquerra”.
La coportaveu d’Iniciativa, Mireia Mollà, ha sigut l’encarregada de donar la benvinguda a Elx i presidir la mesa i ha destacat que “acabat el cicle electoral i amb aquesta Assemblea, Iniciativa comença una nova etapa de proposta política i organitzativa per enfortir Compromís, la nostra aposta estratègica i consolidar el canvi i guanyar les eleccions municipals i autonòmiques del 2019”.  Mollà ha encoratjat l’Assemblea a “treballar per construir un canvi sostingut”, amb la “interacció amb els moviments associatius, el diàleg i la construcció d’una gran xarxa col·laborativa, amb mentalitat progressista, amb estima pel territori i amb la convicció que des d’un valencianisme inclusiu podem ser referents al País Valencià”.
El debat sobre la Ponència Política, que ha estat aprovada per ampla majoria, on han intervingut Miquel Real, qui en la seua intervenció “ha fet un repàs del treball del Govern del canvi per millorar la vida de la gent”. Paco García i la diputada autonòmica Belén Bachero han estat els encarregats d’exposar i coordinar les votacions a les esmenes realitzades a la Ponència Política de l'Assemblea. Un document aprovat hui titulat ‘Govern de la gent, govern del poble valencià’ que ha sigut debatut per les diferents agrupacions comarcals i per Joves amb Iniciativa en les darreres setmanes i que recull l’estratègia política a seguir per la formació política. La Ponència remarca que “hem de seguir construint i consolidant un valencianisme de la majoria que trenque amb lluites estèrils del passat, que sàpiga captar els anhels i aspiracions de la ciutadania valenciana, els seus somnis de llibertat, benestar i estima per la terra. Que capitalitze les esperances de la majoria de la societat i sàpiga portar endavant les reformes que permeten fer realitat les potencialitats del nostre País. Un valencianisme respectat des de l’Estat i escoltat quan s’han de prendre gran decisions, com la millora del finançament o la reforma constitucional”.
 Així mateix el document polític assenyala que “Iniciativa ha d’encapçalar l’enfortiment ideològic de l’esquerra, per evitar caure en el parany que ha provocat la crisi de la social-democràcia, que deriva de la pèrdua d’un discurs propi front als valors de la dreta i de l’assumpció d’un paper subaltern i limitat a intentar rebaixar les arestes més doloroses del capitalisme, i sovint ni tan sols això”.
La intervenció de cloenda a càrrec de Mónica Oltra ha deixat exemples del paper que ha jugat la coalició d’ençà que s'inicià el Govern del Botànic. Així, Oltra ha recordat que  “nosaltres hem fet un canvi trencador" i que “el canvi polític no ha aparegut de la nit al dia, ha estat fruit de l’avantguarda política”. En altre sentit, i pensant en el partit que dirigeix, ha dit que ara “toca reinvertar-nos, aliar-nos per a canviar la societat i fer pedagogia per convèncer la gent que som necessaris”, ja que "els xicotets canvis irreversibles que estem aplicant són una revolució". Aquest és “el gran objectiu, quan aconseguim que les persones no renuncien mai als seus drets, quan no deixen que mai més els furten els seus drets, ho haurem aconseguit”. “Nosaltres parírem el pacte del Botànic, constituírem un Govern de mestissatge i hem demostrat que Compromís és garantia d’estabilitat del Consell. Estem millorant la vida de la gent, allò pel que hem lluitant tant», ha assegurat Oltra qui ha exclamat que "ens han parit per a estar al costat de la gent".
A Pasqual Mollà se li ha preguntat sobre el Manifest impulsat per donar més veu als independents de Gent de Compromís, a la qual cosa ha contestat que “no s’ha parlat” sobre això, encara que el tema “està més o menys resolt, perquè hi ha una proposta de participació”.
L’Assemblea ha comptat amb la participació de representants de la resta de formacions polítiques que conformen Compromís, com la coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó; la diputada de Verds-Equo, Cristina Rodríguez, i militants adherits directament a la coalició. De la mateixa manera, també s’ha comptat amb la participació d’Emilia Noguera, membre del consell ciutadà de Podem-Podemos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario